EDWARD GUZIAKIEWICZ • ZAPISKI • FRAGMENTY UTWORÓW • WYDARZENIA

M E N U

O mnie

Home
2020
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004

Kategorie
Recenzje filmowe(16)
A jeśli jutra nie będzie(37)
Obcy z Alfy Centauri(17)
Hegemone(13)
Bunt androidów(47)
Enbargonki (48)
Hurysy z katalogu(40)
Syreny z Cat Island(8)
Zdrada strażnika planety(23)
Imprezy kulturalne(94)
Publikacje(44)
Cztery pory roku(32)

Starsze wpisy
2002-2004
guziakiewicz.pl/zapiski


Strony autora
guziakiewicz.pl
e.guziakiewicz.pl


Fantastyka
igraszki z czasem
podróże sf
fantasy
mikropowieści sf


Nastolatki
nastolatkom
randka
savoir-vivre
wakacje w Izraelu
z oazą na ty
szukanie Boga
romeo z zaświatów


Inne blogi
Wiesław Hop
Justyna Żelazo
Joanna Duszkiewicz
Andrzej Talarek
Zbigniew Michalski
Małgorzata Żurecka

Między Ochrydą a Bugiem


      Ukazała się drukiem Antologia sztuk słowiańskich „Między Ochrydą a Bugiem” (Antologija slavenskih umjetnosti „Između Ohrida i Buga”, Антологија славенских уметности „Између Охрида и Буга”), a w niej fragment moich „Hurys z katalogu”:

Edward Guziakiewicz, Hure iz kataloga
(odlomak iz romana)

      Otišao je u romantičnu koncertnu salu "Agis" i konačno je bio u mogućnosti da vidi na vlastite oči šta ta dečarlija ume. Obećao je upoznatoj Beatris da će doći. Nije mu palo na pamet nikakvo opravdanje. I pored toga — šta tu kriti — vuklo ga je njima kao pčele na med. I tako mu je prvih šest dana leta uspeo da zadrži distancu, osim slučajnih razgovora posle ručka. Prostorija nije bila loša, malena, ali lepo nameštena. Seo je udobno u meku fotelju, rame uz rame sa odanom mu Afroditom. Pucketajuće od previše decibela skriveni zvučnici su preglasno svirali, i devojke iz benda "Escape" njihale su se žestokouz ritam, sa senzualnim i dijaboličnim tempom, zaplesane kao dobro programirane androide. Bes tela! Ako se pleše onda brzom i najvatrenijom igrom na svetu! Bacajuće varnice svetlucavih kostima dodaju im šarm.
      — Nemoguće, baš je strava! — šapnuo je u jednom trenutku. — Nikada nisam zamišljao tako nešto...
      Gledao ih je začuđeno, shvativši da sve do sada nije bio svedok takve magije. Očekivao je školski igrokaz na kojom se diskretno zeva u rukav i sitne zvezdice preterano nagrađuje primoranim aplauzima. Ove omladinke nisu tek sad debituovale, predstavljale su neverovatno visok nivo, njihova harmonija pokreta nije bila za kopiranje, pa je bio iznenađen da nije dodirnuo Dijanu, sledivši publicističke aktuelnosti. Bile su izuzetne. Pa, da, ako ništa drugo nisu mogle, Ne bi odlepršale u vasionu na međuplanetarne eliminacije! Trening, trening, trening. Zaključio je da je to njegova krivica, jer nije bio zainteresovan za kulturni život Novom Carigradu. Nije bio nijednom u operi, koja je smeštena na nedalekom mnogospratnom i ponosnom Spomeniku Sunca, a da ne pominjemo o muzičkom teatru, koji se nalazi u zapadnom naselju.
      Spontani show je završen i na trenutak su se vrtele sporijim dancehallovim ritmom, ali svaka posebno, kao da je veza pukla. Porasle su u njegovim očima. Onda ih je skinuo sa sred scene i ugledao Kingu, koja je obavljala kratku pojedinačnu brejkdens scenu. Sedeo je tamo petnaest minuta, a zatim je razmažen napustio sobu. Napunio je baterije. Začudo što je osetio olakšanje i bio je opušten, kao da je bio na elektrisanom koncertu na koji je dugo čekao. Svidelo mu se to što je video i pomislio je da će još kod njih da navrati.


22.01.2011 :: 11:30
Link | Komentuj (1) | Główna